AMERIČKO NUKLEARNO ORUŽJE NA "PEDALJ" OD RUSIJE? Premijer moćne evropske zemlje PROGOVORIO! NIJE ISKLJUČENO
Premijer Švedske o nuklearnom oružju, Foto: Profimedia, Printscreen, federation of american scientists

oglasio se

AMERIČKO NUKLEARNO ORUŽJE NA "PEDALJ" OD RUSIJE? Premijer moćne evropske zemlje PROGOVORIO! NIJE ISKLJUČENO

Švedski premijer Ulf Kristerson nije isključio mogućnost postavljanja nuklearnog naoružanja Sjedinjenih Američkih Država na teritoriji Švedske u slučaju rata

Objavljeno:

Kristerson je u intervjuu za švedski radio "P1 Morgon" odgovarao na pitanje o Sporazumu o odbrambenoj saradnji o kojem će u junu glasati parlament, a koji, između ostalog, daje dozvolu SAD da koriste 17 vojnih baza švedske vojske na njenoj teritoriji, ali u kojem se ne pominje zabrana uključivanja nuklearnog oružja.

Švedska vlada smatra da takvo isključenje nije neophodno jer već postoji odluka parlamenta koja zabranjuje nuklearno oružje na švedskoj teritoriji u vreme mira, prenosi švedski portal Ekspresen.

"Ako se dešava rat na našoj teritoriji u koji je Švedska uvučena, onda je situacija sasvim drugačija. Ako se najgore dogodi, demokratske zemlje u našem delu sveta moraju, naravno, biti sposobne da se odbrane protiv zemalja koje bi mogle da im prete nuklearnim oružjem", rekao je Kristerson.

On je dodao da je cilj članstva u NATO izbegavanje takve situacije i ocenio da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je ona bila članica Severnoatlantske alijanse.

Bonus video:

02:47

PUTIN DOŽIVEO DEBAKL U DIJASPORI: Ti Rusi neće moći da se vrate u zemlju?! Obradović: Institucijama u Rusiji se ne može verovati

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.